Kans voor mens en materiaal

Onze ateliers

Als kringlooporganisatie zijn wij trots op onze naaiateliers die onze stichtingen rijk zijn. In deze ateliers vinden een mensen een fijne dagbesteding, soms een plek om zich te ontwikkelen of om de Nederlandse taal nog beter te leren.

De twee ateliers zorgen ervoor dat niet-verkoopbare textiel en leren reststromen álsnog gerecycled worden door hier tassen, kussens, meditatiekussens en nog veel meer creatieve producten mee te maken. 

Op dit moment zijn er twee ateliers:

  • Noggus&Noggus in Ommen
  • Stichting Kringloop Zwolle aan de Veerallee
Met ieder hun eigen stijl werken zij aan circulariteit en sociale activatie. 
 

Atelier Noggus in Ommen


Over Atelier Noggus

Atelier Noggus is gestart in maart 2018. Onder leiding van Bernardien Brinkhuis is het atelier drie dagdelen geopend. Het atelier valt onder de kringloopvestiging van Noggus&Noggus in Ommen.

‘Er wordt van alles binnengebracht bij de kringloop. De meeste artikelen kunnen min of meer gelijk door naar de winkel, maar er zijn ook producten waar wij weer een nieuw, modern en duurzaam product van maken. Meestal gebruiken wij de materialen waar een vlekje op zit of die een klein beetje kapot zijn, maar die nog prima voor een leuke tas, telefoontasje of kussen gebruikt kunnen worden’ vertelt Bernardien.

‘Creativiteit vinden we daarom ook erg belangrijk. Vaak bedenken we naar aanleiding van wat we binnen krijgen een nieuw product. Onze inspiratie komt overal vandaan, het internet, bladen, boeken en soms ook winkels waar we toevalligerwijs binnen stappen.

Creativiteit op grotere schaal


Op dit moment werken we veel met textiel, maar we dromen ervan om een echt atelier te worden, waarin allerlei ingebrachte goederen een tweede leven krijgen in een nieuwe vorm. Nu worden al oude leren banken gedemonteerd waarvan we nieuwe leren tassen maken, die stuk voor stuk uniek zijn.’

‘Om ook de creativiteit bij onze klanten te stimuleren maakt het atelier ook DIY-pakketten, zoals een feestslinger, een dromenvanger e.d. Deze worden zowel per stuk verkocht als gebruikt voor workshops door bedrijven.’

Af en toe werkt het atelier ook in opdracht. Zo mochten we voor de ROVA hun afgedankte werkkleding omtoveren tot big-shopper, die door hen als relatiegeschenk werden gebruikt. ‘We hopen dat we dit soort projecten vaker mogen doen’.

Het team

‘In ons atelier werken 11 vrijwilligers, met verschillende achtergronden en verschillende motivaties om bij ons aan het werk te gaan. Iedereen is verschillend, maar we vinden het belangrijk dat elke vrijwilliger tot zijn recht komt en zijn ideeën kan uiten en uitwerken. We zien elkaar en kijken naar elkaar om.’

Doel: inspireren en motiveren


‘Als Atelier Noggus willen we graag inspireren en motiveren. We zien om ons heen dat de grondstoffen steeds schaarser worden en wat is er dan mooier om de bestaande grondstoffen opnieuw te gebruiken. Hierdoor wordt de afvalberg kleiner en dragen we ons steentje bij om de wereld duurzamer en leefbaar te maken voor volgende generaties.’

Mocht je naar aanleiding hiervan zin hebben om bij ons aan de slag te gaan of om eens te komen kijken? Kom dan even langs bij ons! Als je je meld bij de kassa van Noggus&Noggus in Ommen, dan maken we graag kennis!

Atelier Stiksels in Zwolle


In Atelier Stiksels worden nieuwe producten gemaakt van hergebruikte materialen. Deze materialen ontvangen we van ons textielsorteercentrum in Zwolle Zuid.

Vooral de schorten en kussens zijn erg populair. Maar we bedenken ook steeds meer nieuwe producten om creatief mee aan de slag te gaan: pruttelzakken, opbergsystemen, etc.

Atelier Stiksels is een initiatief van medewerkers en past bij onze missie:

  • Het beperken van de afvalstroom door hergebruik van grondstoffen
  • Het bieden van structureel werk, zowel betaald als onbetaald, aan o.a. mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Alles doen we op eigen initiatief waarbij we onze eigen creativiteit in kwijt kunnen.