Enthousiaste leerlingen van sbo De Sluis ruilen een boek voor een boek
Een rondleiding achter de schermen van Stichting Kringloop Zwolle, een boek ruilen voor je eigen boek en het boek ‘Schoon en groen: samen doen’ ontvangen van Meneer Nog een keer himself, voorzitter van de Stichting ‘Ieder kind een eigen boek’. De leerlingen van sbo De Sluis konden hun geluk niet op, woensdag 5 oktober. ‘Ik heb geleerd dat lezen belangrijk is, en dat je alles nog een keer kunt gebruiken’, zegt leerling Clarissa. Ook ’s middags konden er nog boeken worden geruild op de kinderboekenruilmarkt. Meer dan 100 boeken vonden een nieuwe eigenaar!
Het is Kinderboekenweek en het is Nationale Kringloopweek. Mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met het belang van kringloop, dachten Stichting Kringloop Zwolle en WaardeRing. Lezen is belangrijk, en duurzaamheid is ook belangrijk. En hoe leuk is het dat die twee thema’s samenkomen in het boekje ‘Schoon en groen, samen doen’, geschreven door Carla Stoffer. Zij is ook nog eens vrijwilliger bij Stichting Kringloop Zwolle, die werkt met een inclusief team van vaste medewerkers, verschillende meewerkers en enthousiaste vrijwilligers.
Rondleiding voor en achter de schermen van de kringloop
De kinderen kregen een doe-rondleiding door enthousiaste vrijwilligers. Bij de inname werd uitgelegd dat de Stichting Kringloop Zwolle graag alle spullen inneemt die herbruikbaar zijn. Die worden verkocht of gerecycled. Bij de boekenafdeling mochten ze van Carla hun eigen meegenomen boek ruilen. Op de textielafdeling zochten ze een mooie spijkerbroek uit, die goed genoeg was om verkocht te worden. Deze hingen ze in de winkel. En op de fietsenafdeling gaven de leerlingen advies aan de fietsenmakers, die hen dan ook meteen uitnodigden om er te komen werken.
Meneer Nog een keer
Vervolgens was het tijd voor Meneer Nog een keer. Hij las voor uit het boekje ‘Schoon en groen, samen doen’, dat op verzoek gratis wordt verstrekt aan scholen. Het leuke van het boekje is dat het gepersonaliseerd is. Elk individueel kind speelt zelf de hoofdrol. Ook de namen van twee vrienden zijn gepersonaliseerd. Meneer Nog een keer, die zelf ook een belangrijke rol in het boekje heeft, had een belangrijke boodschap voor de kinderen. ‘Wij willen met dit project mensen helpen om te leren lezen. Want als je niet goed kan lezen, kan je niet goed leren. Lezen is belangrijk. En wat we de mensen ook graag willen leren, is dat je alles wat je hebt, nog een keer kan gebruiken. Daarom heet ik ook Meneer Nog een keer. Als we niet recyclen, raken alle materialen in de wereld op.’
Enthousiaste reacties
Leerling Han vond het geweldig. ‘Eigenlijk moesten we nu spelling doen op school, en nu mochten we hierheen! Ik heb wel veel geleerd. Dat boeken lezen goed voor je is. Ik hou wel van lezen. En recyclen is ook belangrijk. Ik ga wel vaak naar de kringloop. Vanmiddag ga ik hier een cadeautje voor mijn oma kopen, want zij is jarig!’ Leerling Clarissa was ook enthousiast. ‘Ik vond het heel leuk vanmorgen. Ik heb geleerd dat je iets altijd nog een keer kunt gebruiken. Ik hou wel van lezen. Elke week ga ik naar de bibliotheek. Ik ging nooit naar de kringloop, maar nu ga je mij hier vaker zien!’
Kringloop en boeken
Carla Stoffers heeft iets met boeken. Ze werkt al jaren bij Kringloop Zwolle en duizenden boeken gingen door haar handen. ‘Ooit schreef ik een Sinterklaasboek voor de Stichting “Ieder kind een eigen boek”. Ik vond hun doelstelling mooi. Zo’n tien procent van de kinderen kan niet (goed) lezen, terwijl het zo belangrijk is. En daar zet deze stichting zich belangeloos voor in. Ze wilden een boekje over het milieu, waarmee ze projecten voor scholen konden organiseren en ze vroegen of ik daarvoor iets kon verzinnen. Kringloop is mijn ding en boeken ook, dus dat wilde ik wel. De boodschap in het boekje is dat je lezen belangrijk is, en dat je zuinig moet zijn op je spulletjes. Het leuke is dat ik voor het boekje Meneer Nog een keer heb verzonnen, en nu zie ik hem voor het eerst echt in actie. Geweldig!’
Ruilmarkt
Ook klanten van de kringloopwinkel konden met de gi-ga-groene boekenactie meedoen. ’s Middags kon iedereen die dat wilde een eigen boek ruilen voor een boek uit de prachtig groen aangeklede kinderboekenhoek. “We hebben best wel veel boeken, maar op een gegeven moment ben je als ouder wel een beetje klaar met steeds weer hetzelfde verhaaltje.”, vertelt een boekenruilster lachend. “Ideaal dus, deze ruilmarkt. Wat mij betreft mag dit vaker georganiseerd worden.” Ook Mikki en haar moeder hebben een mooi nieuw boek gevonden: “Dit boek heeft de juf een keer voorgelezen! Nu kunnen we het thuis ook lezen”, vertelt ze blij.
WaardeRing
De actie ‘Boek voor een boek’ is een initiatief van Circulair Ambachtsnetwerk, waarin inmiddels meer dan vijftig partners samenwerken aan een circulaire, inclusieve economie. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Op vrijdag 7 oktober wordt de actie herhaald in de filialen van Noggus en Noggus in Hasselt en Ommen.