Langzaam maar zeker zien steeds meer grote bedrijven merken nu dat de lineaire economie verleden tijd is. Gelukkig weten deze bedrijven WaardeRing ook te vinden. Zo meldden zich enige tijd geleden Hendrik Voortman van de retail service coöperatie VME Nederland en Machteld Rijnten the Substitute, internetplatform voor duurzame meubels, met een fantastisch plan voor een duurzame woonwinkel. Een winkel waar ruimte is voor nieuw en tweedehands, refurbish én repair. Midden in de binnenstad. Op het WaardeRing makersdiner afgelopen woensdag presenteerden zij hun visie aan de circulaire ondernemers die aangesloten zijn bij WaardeRing.
En daar werden volop kansen gezien voor duurzame samenwerking.
Fast furniture
“We kennen allemaal fast fashion, maar ook fast furniture zijn we steeds normaler gaan vinden” vertelt Hendrik: “De gemiddelde gebruiksduur van een bank loopt snel terug. En daar heeft de branche flink van geprofiteerd.” Maar het moet anders, duurzamer. “Ook mijn kinderen herinneren mij daar regelmatig aan,” vertelt hij lachend. “Al onze aangesloten winkels zijn familiebedrijven. De kinderen van de huidig ondernemers willen het ook anders doen dan hun ouders”.
Ook Machteld ziet dat de markt aan het veranderen is. “De markt wordt steeds duurzamer. Dit zie je niet alleen in duurzame producten maar ook in nieuwe business modellen zoals leasen: van fiets tot baby-uitzet. Het product en de verantwoordelijkheid voor de levensduur blijft dan bij de producent en aanbieder. Ook zien we steeds meer circulaire, gerecyclede en tweedehands producten. Maar het gaat langzaam.”
Systeemverandering
Om de woonbranche te verduurzamen is een systeemverandering nodig. “Producenten moeten gaan nadenken hoe ze de levensduur van hun producten kunnen verlengen. Bijvoorbeeld door reparatie als service aan te bieden. Om te repareren heb je vakmensen nodig, en daarvoor heb je opleidingen nodig die jongeren leren repareren. En niet te vergeten, de consument moet ook de waarde van spullen weer gaan herontdekken en meer open staan voor reparatie,” vertelt Machteld.
Om te onderzoeken hoe we die systeemverandering in gang kunnen zetten, bedachten Machteld en Hendrik dus een duurzaam woon-warenhuis. Het idee van beide ondernemers is een woon & lifestylewinkel, waar circulaire, gerecycelde, biobased en tweedehands producten verkocht worden. In deze winkel komt ook een Repair-loket waar je een meubelreparatie kunt inboeken. Dit biedt kansen voor WaardeRing-makers en voor onderwijspartners in de vorm van bijvoorbeeld leer-werkplekken.
Samen doorontwikkelen
Voor de vakmensen binnen WaardeRing klinkt het concept als muziek in de oren: “Een winkel in het centrum is een droom voor ons als makers”, vertelt Tijmen Sterken van By Soil, “daarnaast lijkt het me interessant op vanuit deze plek reparatie-workshops te organiseren”. Ook de Kringloopwinkel en Schatkamer lopen wel warm voor het idee. “Het is heel waardevol aan het winkelend publiek in de binnenstad te laten zien wat de kracht van de kringloopwinkel écht is”, vertelt marketing- en communicatiemanager Eline Westervaarder van Kringloop Zwolle. “Het zou mooi zijn als het winkelend publiek de lokale maker aan het werk kan zien, vindt Hilda van Hilda-made it with care. “dan zien de mensen hoe veel liefde en tijd in een product zit”.
Al met al voldoende aanknopingspunten voor samenwerking, en dat is precies waar Machteld en Hendrik op hoopten. Machteld: “Samenwerken is heel belangrijk. Want samen kom je ergens, en samen kun je het groter maken”
Het makersdiner
WaardeRing is het Circulaire Ambachtsnetwerk in de regio Zwolle. Samen met ondernemers, onderwijs en overheden ontdekken we steeds weer nieuwe kansen voor mensen en materialen. De ondernemers binnen ons netwerk bedenken doorlopend nieuwe toepassingen voor (afgedankte) materialen. Als je deze ondernemers bij elkaar in één ruimte zet ontstaan er altijd nieuwe samenwerkingen en ideeën. Daarom organiseren we op regelmatige basis een makersdiner. Ben je circulair ondernemer in regio Zwolle? Kijk eens op www.waarde-ring.nl!