Windesheim-onderzoek naar Mepal-producten werpt vruchten af

Bij de kringloopwinkel komen veel producten van Mepal binnen. Een aantal ervan gaat nog wel een paar jaar mee en wordt weer verkocht. Maar niet alles en dan is het interessant om te weten van welke kunststoffen ze eigenlijk gemaakt zijn en of ze ook recyclebaar zijn. Een studententeam van het Windesheim Honours College zocht dat uit. Met veel interessante gegevens tot resultaat.

Over hergebruik denkt Mepal goed na. ‘Het is wel lastig bij onze producten, omdat de huidige wetgeving veel uitsluit’, zei het bedrijf bij de start van het onderzoek. ‘Voedselcontactproducten -en dat zijn vrijwel al onze producten- mogen in de basis geen hergebruikte plastics bevatten. Gelukkig kentert de Europese regelgevingen langzaam maar zeker richting circulariteit.’ Mepal denkt aan alle kanten mee. ‘Voor ons afvalbakje Calypso, één van de weinige producten waarbij  voedselcontact geen thema is, onderzoeken we in samenwerking met onder andere de Windesheim-studenten, Noggus&Noggus Dalfsen en WaardeRing hoe we daarvoor gerecycled materiaal kunnen gaan gebruiken.’

En dat onderzoek heeft dus resultaat gehad! De Calypso afvalbakjes voor op het aanrecht worden nu gemaakt van gerecycled polypropyleen. Een mooie opsteker voor Mepal, de studenten, Windesheim, WaardeRing en last but not least: het milieu!

 

Deze samenwerking is tot stand gekomen in het kader van DCPV (Dutch Circular Polymer Valley). Dutch Circular Polymer Valley is een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Regio Zwolle. Samen met ondernemers stimuleren wij innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen. Ons doel is om een circulaire, toekomstbestendige en concurrerende kunststofsector te realiseren.